*** Vsem želim lepe praznike in vse dobro v 2016! ***
Čokoladni pralineji
Sestavine:
- 1 skodelica suhuh sliv* (200g)
- par kapljic vanilijeve arome (po želji)
- 3 do 4 žlice kakava
- 1/2 skodelice stopljenega kokosovega olja
Postopek:
- Slive zmiksamo v rezalniku z S-rezilom.
- Dodamo kakav in olje ter miksamo dokler se vse sestavine med seboj ne povežejo in je masa primerno gladka.
- Maso za nekaj časa postavimo v hladilnik, nato pa oblikujemo korglice, ki jih lahko še povaljamo v mletih oreščkih: npr. orehih, kokosu, lešnikih...
''Božični kruh''
Sestavine:
- 75g kokosove moke
- 75 g fino mletih mandljev (ali orehov, lešnikov...)
- 2 banani oz. 202 g banane (ponavadi sta dovolj dve, jaz se ravnam po tem, da je na to količino moke, nekje 200 g banane)
- 2 žlici grobo mletih: orehov, lešnikov (predhodno praženih- za boljši okus), pistacij
- 1 žlica mandljev v lističih
- 30 g suhih brusnic (brusnice so ponavadi še dodatno sladkane, se pa da kupiti tudi take, ki si sladkane z jabolčnim sokom)
- 30 g suhih sliv
- 3/4 žličke sode bikarbone
- 4 jajca
- 60 ml kokosovega olja / masla
- cimet
- V skledi zmešamo vse suhe sestavine.
- Banano pretlačimo s paličnim mešalnikom ali blenderjem ter dodamo razžvrklajna jajca. Vse skupaj še enkrat premešamo z mikserjem.
- Združimo mokre in suhe sestavine, dobro premešamo.
- Maso prelijemo v pekač (mere mojega pekača: 5x15x25cm) , obložen s paprijem za peko.
pečemo 35 do 40 minut na 180°C.
Medenjaki
Sestavine:
- 100 g mandljeve moke
- 50 g kokosove moke (Bio kokosova moka Cocomi)
- 150 g fino mletih mandljev
- 125 g masla
- 3 do 4 žlice (125g) medu (uporabila sem kostanjev med)
- 1 žlička pecilnega
- 1/2 žličke sode bikarbone
- začimbe v prahu: cimet, ingver, piment, muškatni orešček, kardamom, klinčki (vse po 1 žličko oz.po okusu)
- V skledi zmešamo vse suhe sestavine.
- Med in maslo stopimo nad soparo, med tem ves čas mešamo, dokler med in maslo ne postaneta primerno tekoča.
- Počakamo da se malce ohladi in mešanico masla in medu dodamo k suhim sestavinam.
- Dobro premešamo, testo oblikujemo v kepo, ga zavijemo v folijo in ga za najmanj 1 uro postavimo v hladilnik.
- Testo vzamemo iz hladilnika, ga razdelimo na dva dela in razvaljamo med dvema plastema papirja za peko.
- Pazimo, da ga ne razvaljamo preveč na tanko, kot sem to naredila jaz in so se potem piškotiki malce preveč spekli. Ups. Približno pol cm bo prava debelina.
- Lahko se pa odločite za drugo verzijo in iz testa oblikujete kroglice.
- Kot sem že omenila, sem testo razvaljala pretanko, zato je v tem priemru dovolj, če jih pečete 5 do 6 minut na 180°C. V kolikor so debelejši pa nekje do 8 minut. Vseeno pa bodite pozorni na to kaj se dogaja v pečici.
- Ko so piškoti pečeni, jih vzamemo iz pečice in ohladimo na rešetkastem pladnju.
1 kos = 9 do 10 g = od 2 do 3 g OH.
Ni komentarjev:
Objavite komentar