Zanimivosti

KOKOSOVA MOKA

Kokosova moka se pridobiva iz kokosovega mesa, z odstranitvijo vseh olj. Bogata je z vlakninami- vsebuje dvakrat več vlaknin kot pšenična moka.
Ne vsebuje glutena ter je revna s sladkorji (ogljikovimi hidrati), tako da je primeren nadomestek za pšenično moko pri peki kruha in sladic. Vsebuje pa tudi veliko beljakovin
Kot že omenjeno, vsebuje veliko vlaknin in telo si ravno z vlakninami pomaga uravnavati nivo krvnega sladkorja-nima velikega vpliva na porast glukoze v krvi, izboljša se tudi prebava ter produkcija blagodejnih maščob (npr.maslene kisline).  


Nasveti pri uporabi kokosove moke za peko:
  • na vsakih 1/2 skodelice kokosove moke rabimo 1-3 jajca
  • 1/3 do 1/2 skodelice kokosove moke je enako 1 skodelici pšenične moke
  • Za kokosovo moko se zahteva več tekočine- 2x več kot za pšenično.
  • Če uporabimo preveč kokosove moke in premalo tekočine, bomo dobili suho in preveč drobljivo testo/piškote.
 http://www.mojaalergija.si/media/wysiwyg/slike/coconut-flour_S.jpgSLADKI KROMPIR

Sladki krompir izvira iz Južne Amerike, gojimo ga pa lahko tudi doma. Spada v družino slakovk, ni sorodnik navadnega krompirja. Obstaja več vrst sladkega krompirja oziroma več barvnih kombnacij. Gomolj je lahko na površini bele, rdečkaste ali rumenkaste barve, v notranjosti pa bele, rumene ali oranžne. Pripravimo ga lahko na vse možne načine, uporabimo pa tudi za pripravo sladic. Ker so že sami po sebi tako dobrega okusa, ne rabijo skoraj nobenih dodatkov in začimb.
Sladki krompir vsebuje dvakrat več vlaknin od navadnega krompirja.
Vsebuje veliko vitamina B6, vitamina C in kalija, za razliko od navadnega pa vsebuje več vitamina A. Prav tako vsebuje veliko antioksidantov, predvsem beta-karotena.
Zelo pomembno dejstvo, predvsem za diabetike in seveda tudi za ostale, je pa to, da kljub temu, da vsebuje več sladkorja od navadnega krompirja, je njegov glikemični indeks manjši kot pri navadnem krompirju, se pravi, da ima manjši vpliv na dvig krvnega sladkorja. Poleg tega bomo po sladkem krompirju dlje časa siti, zaradi počasnješega sproščanja ogljikovih hidratov. 


image


KAKAV

Kakav je prav tako ”super živilo” in brez, da se tega sploh zavedamo, ga kar veliko uporabljamo v naši kuhinji, kaj ne? Seveda, ne tistega instan pripravka, ki vsebuje veliko preveč sladkorja in s tem praznih kalorij. Namesto tega si raje privoščimo ta pravi surovi kakav v prahu, ki ga lahko sladkamo po svojem okusu in z dosti bolj zdravimi nadomestki sladkorja (med, agavin sirup, kokosov sladkor ipd.). Tako bomo veliko več naredili za svoje zdravje.
Kakav je bogat z magnezijem in železom, ki zmanjšujeta utrujenost in izčrpanost. Prav tako vsebuje še cink, ki pa varuje naše celice pred oksidativnom stresom ter pripomore k boljšemu zdravju las, nohtov in kože. Z eno besedo, kakav je antioksidant.
Je tudi odličen vir beljakovin, balastnih snovi ter odličen antidepresiv. Nič čudnega, da so ga Inki poimenovali ”hrana bogov”!
Ker pa kakav pri toplotni obdelavi in fermentaciji izgubi svojo visoko hranilno vrednost, je zato kot dodatek v smoothije (hladne napitke) zelo primeren in okusen način uživanja surovega kakava. Ni komentarjev:

Objava komentarja