Kosilo, večerja

PRIMERI ENOSTAVNIH IN HITRO NAREJENIH OBROKOV

Pizza!
 
Končno mi je uspelo narediti testo, ki je vsaj malo bolj podobno tistemu ta pravemu. No, je sicer kar fajn tanko, toda še vseeno boljše kot pa tisto iz cvetače... :). V bistvu je krhko testo, ki ga lahko uporabimo tudi za pite, je pa odlično tudi za pizzo. 



Sestavine: (za eno porcijo)
  • 40 g kokosove moke
  • 20 g praženih in fino mletih *bučnih semen 
  • 20 g mletih lanenih semen
  • 2 žlici masla (~38 g)ali kokosovega olja (maščobe dodamo toliko, da dobimo lepo gladko testo, ki se ne drobi)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 jajce
  • ščepec soli 



Postopek:
  1. Vse sestavinem zmesimo z rokami.
  2. Pripravimo si okrogel pekač (uporabila sem okrogel pekač za pite, premera 22 cm) in ga obložimo s papirjem za peko. Izrežemo malce večji krog, da potem testo lažje vzamemo iz pekača. Lahko pa uporabimo pekač za pizze, ali pa testo razvaljamo in ga položimo na večji pekač.
  3. Ko imamo pripravljen pekač, testo s prsti enakormeno razporedimo po pekaču.
  4. Pečemo na 180°C, 8 do 10 minut (pazimo, da se testo ne zapeče preveč).
  5. **Vzamemo iz pečice in testo s papirem vred predenemo na večji pekač. Obložimo s poljubnim nadevom in pečemo še približno 15 minut, oziroma dokler se nadev lepo ne zapeče. 



 




*Bučna semena lahko zamenjamo tudi s sončničnimi ipd. 
**To naredimo zato, da obloženo pizzo potem lažje odstranimo s papirja. V kolikor uprabite pekač za pizzo ta del ni potreben. 




Preposto kosilo, polno dobrega!

To, da obožujem avokado na vse možne načine, je mogoče opaziti, zato ni nič čudnega, da bi ga kombinirala z vsako jedjo oziroma dodala zraven vsake jedi. Zraven tune, zraven piščanca, v kombinaciji z jajcem za zajtrk, kot čokoladni posladek, kar tako, narezan na koščke, na pizzi, na ''špagetih bolognese'' (glej Kosilo, večerja)....skratka, avokado ''reši'' vsako še tako dolgočasno/običajno jed in jo naredi več kot popolno! 

Preprosta ideja za hitro narejeno kosilo, ki res nasiti. Kaj od tega je boljšega okusa, ne morem povedat, toda vse skupaj je pa odlična kombinacija.





Piščanec je bil od prejšnjega dne (Celega piščanca sem marinirala z mešanico začimb: kurkuma, origano, timijan, rožmarin, sol, poper, kajenski poper, rdeča paprika... ter olivnim oljem. Položila sem ga v ovalni pekač, zraven pa dodala na rezine narezano čebulo, paradižnik in česen ter vmes enkrat zalila z malce vode. Vse skupaj se je peklo približno 1 uro in pol. Piščanec je bil mehek kot ''puter'', paradižnik, čebula in česen pa ''naredijo'' odlično omakico. Mnjami.).

Zelenjavo sem pa pripravila v pečici:
  • 2 manjša paradižnika
  • 1 cela čebulica česna (obožujem pečen česen! :) )
  • 1 manjša rdeča čebula
  • sveža zelišča: bazilika, lovor, timija, rožmarin, origano
  • sol, poper
  • olivno olje
Postopek:
  1. Paradižnik narežemo na krhlje, čebulo na rezine, česen olupimo in pustimo v strokih.
  2. Vse skupaj damo v pripravljen pekač, obložen s papirjem za peko.
  3. Pokapljamo z olivnim oljem, solimo in popramo ter dodamo sveža zelišča. Premešamo, da se olje enakomerno porazdeli.
  4. Pečemo približno 20 minut na 200°C.
  5. Nasvet: zadnjih 5 do 10 minut na vrh zelenjave položimo na rezine narezano slanino. :)


Avokado pretlačimo skupaj z limoninim sokom, soljo in poprom.

Postrežemo. 



Bučkina pita

Ker letos poletja sploh ''ni bilo'', verjetno tudi prehoda v jesen ne bo opaziti. Razen z okroglim, oranžnim ''zakladom'' na našem vrtu- muškatnimi bučami. Naravnost obožujem jih, zaradi njihove vsestranske uporabe in bogatega okusa. Tokrat objavljam recept za pito, je pa buča odlična tudi kot juha, pire, pečena v pečici itd.



Sestavine za krhko testo:
  • 2 skodelici (80g) fino mletih blanširanih mandljev
  • 20 g *kokosove moke
  • 30 g praženih in fino mletih bučnih semen
  • 1 jajce
  • 2 žlici kokosovega olja ali masla
  • 1/2 žličke soli
*Če nimate kokosove moke, jo lahko tudi izpustite in dodate malce več mandljev.

Postopek:
  1. Vse sestavine zgnetemo v testo in oblikujemo v kepo.
  2. Postavimo v hladilnik za 20 minut.
  3. Pripravimo si okrogel pekač (premer dna: 22cm) in ga obložimo s papirjem za peko.
  4. Testo s prsti pritisnemo na dno pekača in ga probamo čim bolj enakomerno razporediti. Mogoče se bo zdelo, kot da testa ni dovolj in bo celo začelo malce razpadati, ampak brez skrbi, tudi jaz sem se malce namatrala, dokler mi je uspelo testo lepo razporediti. Testo parkrat prebodemo z vilico in ga postavimo nazaj v hladilnik, med tem pa pripravimo nadev.


Nadev:
  • 1/2 srednje velike muškatne buče
  • 1/2 ene čebule
  • 3 do 4 stroke česna
  • 2 jajci
  • 1 dcl *kokosovega mleka (meni najboljše: Vegalife
  • začimbe: ingver v prahu, muškatni orešček, sol, poper
*Namesto kokosovega mleka lahko uporabite tudi sladko smetano za kuhanje ali kislo smetano. 

Postopek:
  1. Bučo olupimo in narežemo na koščke.
  2. Čebulo in česen sesekljamo in propražimo na maščobi (npr.kokosovo olje, ghee, olivno olje).
  3. Dodamo bučo in jo propražimo ter začinimo.
  4. Zalijemo z 2 dcl vode (ali jušne osnove) ter kuhamo približno 20 minut oziroma do mehkega.
  5. Če ostane kaj vode, jo odlijemo. Dodamo razžvrkljana jajca in kokosovo mleko ter pretlačimo s paličnim mešalnikom.
  6. Nadev prelijemo na pripravljeno testo.
  7. Pečemo 30 do 40 minut na 200°C.  





Lahka, a nasitna večerja

Solata z domačo zelenjavo, tuno in avokadom. Polna vitaminov, zdravih maščob, beljakovin, z nizko vsebnostjo OH, a kljub temu nasitna.



Sestavine: (1 oseba)
  • 2 srednje velika paradižnika
  • 1 paprika
  • 1 konzerva tune v olivnem olju
  • 1/2 avokada
  • sol, poper, origano, kis, bučno olje, limonin sok  
Postopek: 
  1. Odcedimo odvečno olje iz tune.
  2. Zelenjavo in avokado narežemo na koščke ter zmešamo skupaj z ostalimi sestavinami.
  3. Postrežemo.


Testenine?!?

Ja, testenine oziroma rezanci, ki to so in hkrati niso. Zelenjavni rezanci namreč, narejeni s pomočjo posebnega spiralnega rezalnika.

Že preden sem prešla na paleo prehrano, sem se izogibala testeninam, zmeraj sem jih pa zelo rada jedla (kdo jih pa ne? :) ). Ampak, kljub temu, da sem večinoma vedno jedla polnozrnate testenine, moj krvni sladkor tudi po treh, štirih urah še ni bil v mejah normale in nikoli se mi ni zgodilo, da mi testenine ne bi povzročale prevelikega porasta sladkorja. Na paleo prehrnai sem jih pa tako ali tako izločila iz prehrane. Dokler nisem med mojim ''potovanjem po paleo svetu'' odkrila spiralnega rezalnika zelenjave. Tako so se testenine spet znašle na mojem krožniku in lahko bi jih jedla kar vsak dan!
S spiralnim rezalnikom je mogoče na rezance narezati vso možno zelenjavo, najbolj ''popularne'' so pa bučke, potem sladki krompir, kumare, pesa, itd.




 Spiralni rezalnik.

Spodaj sta dva recepta zelenjavnih testenin; prve so z bolognese omako (te sem naredila brez uporabe spiralnega rezalnika, bučke sem kar z nožem narezala na trakove), druge pa s tuno in omako iz avokada.

''Bolognese testenine''

Količin nisem merila, vse sem spet delala na pamet, toda vsaj približno.
Omako sem naredila iz približno 700 g mletega mesa, ker sem pripravljala kosilo za vso družino, s to razliko, da sem zase naredila zelenjavne rezance. :)




1 porcija testenin:
  • 1 manjša bučka
  • 1 zelena paprika
  • kokosovo olje
Za omako:
  • mešano mleto meso (goveje in svinjsko)
  • čebula
  • česen
  • paradižnik (ali paradižnikova mezga)
  • grah
  • začimbe (sol, poper, timija, origano, bazilika...)
  • sir
Postopek:
  1. Bučke in papriko narežemo na trakove.
  2. V ponvi segrejemo kokosovo olje in na njem popečemo rezance do mehkega.
  3. Med praženjem ves čas mešamo. 
  4. Iz ostalih sestavin pripravimo omako.
  5. Čebulo prepražimo, dodamo česen in še malo prepražimo. Dodamo meso in mešamo dokler voda ne izpari. Zalijemo z malce vode, začinimo in dušimo. Dodamo paradižnikovo mezgo in na koncu še grah ter še malce podušimo. 
  6. Postrežemo.

Testenine s tuno in omako iz avokada



Sestavine:
  • 1 manjša bučka
  • polovica sladkega krompirja
  • 1 konzerva tune (80 g)
  • 1 zrel avokado
  • čebula, česen, limonin sok, paradižnik (po želji; polovica manjšega paradižnika), sveže začimbe (bazilika, origano, timijan), sol, poper.
Postopek:
  1. S spiralnim rezalinkom bučko in sladki krompir narežemo na tanke rezance.
  2. Na kokosovem olju jih popražimo do mehkega.
  3. Avokado zmečkamo z vilicami ali s paličnim mešalnikom, dodamo začimbe, limonin sok, sol, poper, čebulo, česen in paradižnik. 
  4. Postrežemo. 
*Omako iz avokada lahko pripravimo na več načinov in lahko tudi dodamo različne sestavine. Jaz ponavadi dodam tisto, kar imam na voljo, včasih ga pa samo zmečkam in začinim z limoninom sokom ter začimbami. Zelo okusna je pa omaka, če namesto sveže čebule dodamo popraženo čebulo na kokosovem olju. 



Lahko, osvežilno in nasitno kosilo




Vikendi so v poletni sezoni rezervirani za jedi iz žara, zato se v ponedeljek prileže kakšna lahka jed, brez mesa. 
Zelenjava, prepražena na kokosovem olju in začinjena z mešanico začimbam, tuna in zmečkan avokado začinjen s poprom, soljo, timijanom ter par kapljicami limoninega soka, je odlična kombinacija. Naravnost obožujem kombinacijo tune in avokada. Paradižnik pa bučkam in papriki doda sočnost. Za zraven sem imela kos kruha iz kokosove in konopljine moke (brez žitaric, brez glutena).

Sestavine:
  • manjša bučka
  • 1 paprika
  • 1 paradižnik
  • brokoli (blanširan)
  • 1 konzerva tune
  • 1 zelo zrel, zmečkan avokado (poper, sol, timijan, limonin sok...)
  • začimbe 
  • kokosovo olje
Postopek:


  1. Zelenjavo operemo, narežemo na koščke in prepražimo na kokosovem olju. Poljubno začinimo.
  2. Avokadu dodamo začimbe in limonin sok ter zmečkamo z vilicami ali s paličnim mešalnikom.
  3. Postrežemo. 






 ŠPARGLJI S HOLANDSKO OMAKO

Dokler je še najti kje kakšne šparglje... 





Recept za holandsko omako sem našla tukaj: http://againstallgrain.com/2013/05/30/asparagus-benedict/ 
in ga malce spremnila.. 

Sestavine: (za 1 osebo)


Za omako:
  • 1 večji rumenjak
  • 2 žlički masla
  • 1 žlička limoninega soka
  • ščepec soli


Postopek:
  1. V blender/mešalnik damo vrelo vodo in pustimo stati 10 minut. Nato vodo odlijemo in obrišemo mešalnik do suhega.
  2. V mešalniku zmešamo jajca, limonin sok in sol.
  3. Ob počasnem mešanju dodajamo vroče stopljeno maslo.
  4. Mešamo dokler ne dobimo omake primerne gostote.
  5. Prelijemo po špargljih.
Šparglje (predhodno blanširane) in ribo pripravimo že prej. Jaz sem jih samo popekla v pečici skupaj z ribo, omako pa tik pred serviranjem.

Mnjami



 LADIJCE ASPARAGUS



Enostavna, lahka in odlična večerja ali kosilo.

Sestavine:
  1. svinjski zrezek 
  2. 1 manjši šop špragljev 
  3. čebula
  4. začimbe
  5. bučka
  6. ohrovtov list in redkvice za dekoracijo
Postopek
  • Zrezek narežemo na koščke.
  • Na olivnem olju ali kokosovi maščobi popražimo čebulo, dodamo meso, popražimo, začinimo, zalijemo z malce vode in dušimo do mehkega.
  • Na koncu dodamo šparglje, narezne na koščke (predhodno blanširane) in še malce podušimo, da se vse sestavine povžejo med sabo.
  • V drugi ponvi na hitro popražimo bučke, narezane na tanke trakove.
  • Vse skupaj lepo zložimo na krožnik in uživamo. 
:)
Preprosto, a ne? Poleg tega, pa še zdravo, okusno, hranljivo, brez slabe vesti.




RIBICA in ZELENJAVNI PIRE

Barva pireja ne izgleda tako prvlačno, kot je okus fenomenalen.
:)


image

Ker je to kosilo nastalo po principu ''porabi ostanke'' ali ''izprazni hladilnik'', seveda spet ne vem točnih količin, ker kot vedno, delam vse na pamet.
:D


Sestavine:
  • 1 ribji file
  • marinada: olivno olje, limonin sok, rožmarin, sol
  • cvetača  (količina je vidna na sliki :D)
  • korenček (1-2)
  • špinača (manjši šop)
  • brokoli (manjši šop)
  • 1 majhna čebula
  • začimbe (sol, kajenski poper, bazilika, origano, kumina...)
Postopek:
  1. Ribji file začinimo z marinado in skupaj s cvetačo pečemo v pečici približno 20 minut.
  2. Prepražimo čebulo, dodamo korenček, špinačo, brokoli in začimbe, zalijemo z malo vode in dušimo dokler se zelenjava ne zmehča.
  3. Zelenjavo zmiksamo s paličnim mešalnikom.
  4. Vse lepo zložimo na krožink, tipi - topi in veselo pojemo.
Zraven pa seveda velikaaa skleda solate. Kosilo brez solate, zame ni kosilo, tudi če je na jedilniku enolončnica. 
:)


 SLADKI KROMPIR S PRŠUTOM IN SIROM 


image


Sladki krompir narežemo na kolobarje in ga za nekaj minutk popečemo v pečici na 180°C (5-10min). Nato dodamo na rezine narezan pršut in sir (npr.ementalec), potresemo z željeno začimbo (po želji, ni nujno) in pečemo še ~ 2-3 minute. 

Postrežemo ga lahko zraven juhe, solate, narezka, kot predjed, kot del glavne jedi, kot popoldanski prigrizek... torej, možnosti je veliko.  

Juha na sliki je v osnovi iz korenčka in pora. 


image

image




OCVRT PIŠČANEC IN POMMES FRITES

image

Ker res ne merim količin in delam vse na pamet, bom napisala približne količine. Stehtala sem edino sladki krompir, ker moram vedet za preračunavanje v ogljikove hidrate.

Sestavine:

Za 1 porcijo:
  • 1 kos piščančjega fileja
  • 1 žlica kokosove moke
  • 1 žlica sezamovih semen
  • 1 jajce (za eno porcijo je to sicer preveč zato bom tisto kar je ostalo, zjutraj porabila za omleto :))
  • sol, kajenski poper
  • 130 g (1/2 srednje velikega) s.krompirja
  • 1-2 žlički olivnega olja
Postopek:
  1. Pečico predhodno ogrejemo na 200°C in si pripravimo pekač (pokrijemo s paprijem za peko).
  2. Sladki krompir operemo, olupimo in narežemo na krhlje, damo v posodo in pokapljamo z olivnim oljem. Razporedimo ga po pekaču in posolimo.
  3. V manjši posodici razžvrkljamo jajce, v drugem krožniku pa zmešamo kokosovo moko, sezam, sol in kajenski poper.
  4. Meso potopimo v jajca in nato povaljamo v pripravljeni mešanici kokosa, sezama in začimb.
  5. Meso damo na pekač zraven krompirja in vse skupaj pečemo približno 20 minut na 200°C.
  6. Lepo seriviramo, po možnosti z neko zeleno zelenjavo (npr. špinačo), da vse skupaj lepo poživi.
    Dober tek! :)image

*Nasvet
Ker je sladki krompir zelo hitro pečen, bi morda bilo boljše, da ga damo pečet par minutk kasneje.
Jaz sem ga celo pozabila soliti, kar sem ugotovila šele, ko sem že pomivala posodo, ampak soli sploh nisem pogrešala! :)




LOSOS IN BROKOLI


Kosilo za možgančke. 

Recept tokrat ni potreben.  :)
Losos, pečen v pečici in dušen brokoli z začimbami.

Losos vsebuje veliko DHA maščobne kisline, ki je pomembna za delovanje naših možganov.

image

4 komentarji:

  1. Korenčkov pire - a ni kuhan korenček striktno "prepovedan" za sladkorne bolnike" Baje, da kar fino poveča sladkor v krvi?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kuhano korenje ima res višji GI ampak jaz nisem opazila, da bi mi sladkor po kuhanem korenju ali korenč.pireju narastel...O.o Zdaj, da bi bil tko strogo ''prepovedan'', nevem... Meni recimo krompir ful nabije cuker, tko da si pireje potem raje delam iz korenja, sladkega kropmirja, cvetače, špinače, brokolija,....pač kombinacij in možnosti je nešteto! ;)

      Izbriši
  2. Vidim, da si ljubiteljica avokada. Tudi jaz ga obozujem, pa me zanima , ce ne porabis celega v obroku kako ga shranis, da ne pocrni. Jaz ga dam polovicko potem v skrinjo in ga nato naslednjic uporabim za sladoled

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, res je. obožujem avokado <3 :) V polovički, ki ostane, pustim koščico noter in ga kar tako dam v hladilnik (itak ne ostane za dolgo, največ za 1 dan :D). Če se spomnim (in če imam na zalogi limono, ga še pokapljam z le-to). Potem pa tisto kar počrni čisto na takno odstranim z nožem ali žličko, na mestu kjer pa je koščica pa itak ne počrni (no, naj ne bi).
      lp V

      Izbriši