Predjedi, priloge, prigrizki, kruh...


Krekerji



Sestavine:
  • 90 g sončničnih semen
  • 12 g sezama
  • 1 žlica lanenih semen
  • 10 g kokosove moke
  • 75 g mandljeve moke
  • 1 žlica kokosvega olja
  • 60 ml vode
  • ščepec soli
Postopek:
  1. Semena zmeljemo do finega.
  2. Pretresemo v skledo, dodamo moko, olje in vood.
  3. Testo zgnetemo v kepo.
  4. Kepo testa položimo med 2 plasti papirja za peko in razvaljamo na pol cm debelo.
  5. Eno plast (zgornjo) papirja odstranimo, testo pa s spodnjo plastjo prestavimo na/v pekač (glej sliko). TEsto razrežemo na kvadratke.
  6. Pečemo od 20 do 30 min na 150°C.
  7. Krekrje vzamemo in pekača in jih ohladimo na reštkasti podlagi.



Iz te mase sem dobila 12 kosov.
1 kos = 1,4 g OH   
 



Hrustljavi/ploščati kruhki

Recept za te kruhke sem zasledila na Instagramu in ga seveda, malce priredila. V bistvu tudi zato, ker nisem imela vseh sestavin na razpolago in sem morala stvar do konca speljati po svoje. Priprava teh kruhkov je zelo enostavna, tudi sestavine niso ekzotične in jih lahko kupimo pri vskaem bližnjem trgovcu, morda jih imamo pa celo vedno doma. Edino kar vzame čas, je peka, ki traja slabi 2 uri! Ampak tudi to se na koncu splača. 




Vse kar rabimo za te kruhke je:
  • mešanica semen, npr.: sezam, sončnična semena, chia semena, bučna semena, lanena semena..
  • lahko tudi mandljeva moka (sem poskusila tudi s kokosovo moko, pa se ni obneslo najbolje; v tem primeru bi bilo potrebno dodati kakšno jajce)
  • po želji mleti oreščki
  • olje- kokosovo ali olivno
  • vrelo vodo
  • ščepec soli
  • po želji lahko tudi ostale začimbe
 Primer recepta za kruhke na zgornji sliki:

Sestavine:
  • 300 g mešanice semen (Žito- Natura
  • 40 do 42 g chia semen (lahko se zamenjajo z lanenimi semeni)
  • 1/2 skodelice (~50ml)olja- kokosovo ali olivno
  • 2,5 dcl vrele vode
  • 1/2 žličke soli
Postopek:
  1. Vse sestavine zmešamo v posodi.
  2. Prilijemo vrelo vodo in dobro premešamo.
  3. Mešanico pustimo stati 10 do 15 minut, oz. dokler chia/lanena semena ne nabreknejo. Pomembno je da semena vpijejo čim več vode. 
  4. Pekač obložimo s peki papirjem in mešanico enakomerno razporedimo po pekaču ter jo z nožem razrežemo na poljubno velike kose/kvadratke.
  5. Najprej, približno 45 do 50 minut pečemo na 150°C, nato temperaturo zmanjšamo na 100°C in pečemo še nadalnjih nekaj minut v kolikor je to potrebno. Lahko da bo potrebno še 30 minut ali več/manj. Vseeno pa med peko bodimo pozorni kaj se dogaja v pečici, da nam kruhki ne zgorijo. Po prvi ''rundi'' pečenja lahko kruhke vzamemo iz pečice in preverimo, če so dovolj pečeni oz. hrustljavi. V kolikor se nam na spodnji strani ne zapečejo dobro, jih samo obrnemo. 
  6. Ko so kruhki pečeni, jih vzamemo iz pečice in položimo na rešetkast pladenj, da se ohladijo. 







Energijske ploščice


Sestavine:
  • 180 g fino mletih orehov
  • 30 g surovega kakava v prahu
  • 2 do 3 žlčke instant kave
  • 240 g suhuh fig
  • 1 žlička vanilije v pravu (po želji)
Postopek:
  1. V mešalniku z S-rezilom zmešamo orehe, kakav, kavo in vanilijo v prahu, da se sestavine lepo povežejo med sabo.
  2. Fige narežemo na koščke in jih dodamo k masi ter še enkrat zmiksamo. 
  3. Z rokami oblikujemo kepo. Če je masa presuha in drobljiva, dodamo malce vode.
  4. Nato kepo položimo na sredino posode (uporabila sem keramično posodo kvadratne oblike), katero pa še prej obložimo s folijo in jo s prsti razporedimo po vsej površini pekača.
  5. Postavimo v zmrzovalnik za 2 uri. Nato razrežemo na poljubno velike ploščice.

   


Kruh 

Bananin kruh

Omamen vonj in še boljši okus. Oziroma vse skupaj neverjetna aroma. Sočen, ne presladek kruhek, da se kar topi v ustih. Nevem zakaj sem tako dolgo čakala, preden sem se lotila peke bananinega kruha. Zelo mnjami. 



Sestavine:
  • 1/2 skodelice (~74g) kokosove moke 
  • 1/2 skodelice (48g) fino mletih orehov ali mandljev  
  • 1 skodelica *zrelih banan (2 do 3 banane; uporabila sem 2 banani, kar je naneslo 204 g) 
  • 1/4 skodelice masla ali kokosovega olja
  • 3/4 žličke sode bikarbone
  • 4 jaca
  • ščepec soli
  • po želji: vanilija v prahu, sivka, cimet...
*Ponavadi se za bananin kruh uporabljalo zelo zrele banane (mehke, z že veliko črnih pik na lupini). Jaz sem v svojem receptu uporabila ravno prav zrele banane, ravno zaradi tega, da kruh ne bi bil presladek in končni izdelek je bil več kot odličen!


Postopek:
  1. V večji posodi zmešamo vse ''suhe sestavine''.
  2. V drugi posodi z mikserjem stepemo jajca in dodamo bananin pire (banane pretlačimo s paličnim mešalnikom ali blenderjem) ter kokosovo olje (zmehčano)- ''mokre sestavine''. 
  3. Mokre sestavine dodamo k suhim in še enkrat zmešamo z mikserjem.
  4. Prelijemo v poljuben pekač (lahko naredimo tudi mafine) in potresemo z mandlji v lisitčih.
  5. Pečemo na 180°C, približno 40 minut.   
1 kos ~ 9 g ogljikovih hidratov.



 

Bombetke brez glutena (ni paleo!)

Kot sem že enkrat omenila, da bom poskusila narediti kruh brez jajc, ki je poleg tega še paleo in low carb, mi to sicer (še) ni uspelo v celoti, namreč nastale so brezglutenske bombetke iz ajdove in kokosove moke. Ajda sicer ni žitarica, uvrščamo jo med t.i. psevdo žita. Ajda ne vsebuje glutena ima pa visoko vsebnost ogljikovih hidratov, zato se bodo te bombetke na mojem jedilniku znašle le občasno. Kljub temu pa je moj krvni sladkor 2 uri po zaužitju ostal v mejah normale. 



Sestavine: 
  • 300 g ajdove moke
  • 100g kokosove moke
  • 2 žlici kokosovega olja
  • 1/2 do 1 žličko soli
  • 2 žlici pecilnega praška iz vinskega kamna
  • 4 dcl radenske (gazirane vode)
  • po želji lahko dodamo: lanena semena, sončnična semena, orehe...
Postopek:
  1. Vse sestavine zmesimo z rokami.
  2. Oblikujemo bombetke ali kruh, štruco ipd.
  3. Za 15 minut postavimo v predhodno ogreto pečico na 50°C.
  4. Nato pečemo na 180°C, 35 do 40 minut.   
Količina: 9 mini bombetek.
1 kos ~ 25 g ogljikovih hidratov. 





Konopljin kruh, vol.2

Tale kruh je sicer glede na sestavine, skoraj enak kot tisti iz spodnje objave, različen je samo postopek priprave.


 Sestavine:
  • 4 jajca, ločimo beljake in rumenjake
  • 1 skodelica (120 g) kokosove moke  
  • 1/2 skodelice (40 g) konopljine moke
  • 8 žlic (oz. več, če je testo presuho) mleka po izbiri (~ 100 ml)
  • 70 g masla
  • 2 žlički sode bikarbone
  • 2 žlički kisa
Postopek:
  1. Iz beljakov stepemo trd sneg.
  2. Zmiksamo rumenjake, maslo, kis in mleko (mokre sestavine).
  3. Dodamo kokosovo in konopljino moko ter sol in sodo bikarbono (suhe sestavine).
    Če je masa presuha, dodamo še malce mleka (Masa ne sme biti pregosta). Najbolje pa da mokre in suhe sestavine zgnetemo z rokami.
  4. V testo počasi vmešamo beljake.
  5. Testo predenemo v pekač ali pa ga poljubno oblikujemo (lahko naredimo tudi bombetke, štručke...).
  6. Pečemio 50 minut na 180°C. 



Predlog za serviranje: z avokadom.

1 kos ~ 3 g OH     

Kruh iz konopljine in kokosove moke, brez glutena (vol.1)



Odkar sem iz prehrane odstranila žitarice, je ena izmed jedi, ki jih občasno pogrešam... kruh. Čeprav nikoli nisem bila velka ''kruhojedka'', mi pa včasih vseeno zadiši kos kruha z maslom, pašteto, medom, sirom ipd.
Navaden kruh iz pšenične ali katere koli druge moke iz žitaric mi namreč povzroča težave (verjetno dostim ljudem, ampak redko kdo bi ga označil kot ''krivca'' za razne želodčne/črevesne bolečine/težave).

Nekaj tednov nazaj sem si privoščla kos kruha iz polnovredne moke s semeni in še isti dan sem se napihnila kot riba napihovalka, v trebuhu me je tiščalo, imela sem občutek da me bo razneslo...čeprav se nič ni nikamor ''premaknilo''. :) 
Pravzaprav se mi to zgodi vedno, ko se ''pregrešim'' in pojem karkoli iz pšenične, pirine ali katerekoli druge (krušne) moke pa tudi ajdove, ki je sicer brez glutena. 
Zato sem brskala po raznih ''paleo receptih'' za pripravo kruha brez žitaric in končno izpeljaja svojo verzijo. Uporabila sem kokosovo moko- fino mleto, nesladko in razmaščeno (''kokosova moka'' kot jo prodajajo po vseh trgovinah, nosi po mojem mnenju napačno poimenovanje, ker nima z moko nič skupnega. Prej ''nariban kokos'' kot pa moka). 
Priprava takega kruha je zelo preprosta, vzame veliko manj časa, poleg tega ima malo vsebnost ogljikovih hidratov ter večjo vsebnost beljakovin in zdravih maščob ter vlaknin (kokosova moka je v primerjavi z ostalimi dosti bolj bogata s prehransko vlaknino). Poleg tega je tudi bolj nasiten, zato ga pojemo manj.
Zaradi dodatka konopljine moke ima kruh še bolj poseben okus, na katerega se pa da hitro navaditi. Konopljina moka pa je dober vir omega 3 in 6 maščobnih kislin ter tudi beljakovin in vlaknin.
Kar je ''posebnost'' oz. razlika pri tem kruhu, je to, da vsebuje jajca, katerih se pa ne opazi. 
Čeprav so jajca najbolj popolno živilo in se jih ne rabimo bati, bom poskušala v prihodnje izpeljati verzijo brez le-teh.




Sestavine:
  • 4 jajca
  • 1/4 skodelice kokosovega olja (ali oljčnega)
  • 1/4 skodelice mleka (navadno, kokosovo ali mandljevo)
  • 1 žlička soli
  • 2 do 3 žlice konopljine moke
  • 3/4 skodelice kokosove moke
  • 1 žlička sode bikarbone

Postopek:
  • Vse sestavine zmešamo v posodi.
  • Ker kokosova moka zelo hitro vpija vodo, bo nastala masa, ki se jo da zelo lepo oblikovati, zato lahko kruh oblikujemo poljubno ali pa naredimo bombetke ipd.
  • Položimo na pripravljen pekač, obložen s papirjem za peko in pečemo približno 25 do 30 minut/180°C.
  • Počakamo, da se ohladi in ga narežemo na kose. Kose kruha lahko tudi zamrznemo. 

*Za prvo pokušino sem si ga privoščila kar z Gavrilović pašteto. :) 






Ni komentarjev:

Objavite komentar