Sladice

Dateljni z mandlji in temno čokolado

Sestavine:
  • 12 do 15 izkoščičenih datelnjev
  • 50 g temne čokolade
  • blanširani mandlji
Postopek:
  1. V vsak datelj vstavimo en mandelj.
  2. Nad vodno kopeljo stopimo temno čokolado, ki jo pred tem zdrobimo na manjše koščke.
  3. Nato datlje pomočimo v čokolado.
  4. Odlagamo na rešetkast pladenj.
  5. Ohladimo (in shranjujemo) v hladilniku. 

     

Praznični oreščki

Sestavine:
  • 100 g oreščkov (orehi, mandlji, indijski oreščki, lešniki...)
  • 2 beljaka
  • sladilo: javorjev sirup
  • začimbe: cimet, ingver, muškatni orešček, kardamom
Postopek:
  1.  Vse sestavine stresemo v posodo in premešamo.
  2.  Manjši pekač obložimo s papirjem za peko in nan stresemo oreščke ter jih enakomerno razporedimo.
  3.  Pečemo na 150°C približno 10 do 15 minut. Občasno premešamo z lopatko ter pazimo, da se oreščki ne zažgejo.   

     



Mini čokoladna torta 
(s čokoladno bananino kremo

  



Sestavine 

BISKVIT:
  • 3 jajca
  • 75 g masla
  • 70 g temne čokolade
  • *sladilo: med 
  • 3 žlice mletih oreščkov po želji: mandljev, kokosa, orehov, lešnikov. Jaz sem uporabila kokos in orehe. 
KREMA:
  • 1 banana
  • 2 do 3 žlice kakava
  • grški jogurt(~1/2 lončka)
Nisem odmerjala točnih količin, mi je pa ostalo precej kreme, ki sem jo shranila v skodelico in je tako lahko že sama po sebi sladica- kot puding.
 

Postopek:
  1. Maslo in čokolado raztopimo nad vodno kopeljo in stalno mešamo.
  2. Rumenjake in beljake ločimo in med tem, ko se čokoladna masa ohlaja, stepemo sneg iz beljakov.
  3. Ko je masa ohlajena, ji primešamo rumenjake in sladilo.
  4. Dodamo oreščke (kokos + orehi oz. po želji) in počasi vmešamo še sneg.
  5. Maso vlijemo v okrogel pekač (premer 20 cm) in pečemo na 185°C, 15 do 20 minut.
  6. Sestavine za kremo zmešamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom.
Ko je biskvit pečen, ga vzmamemo iz pekača in počakamo, da se ohladi. Ker je že tako ali tako majhen in ni visok, ga ni potrebno prerezati na polovico.  
Kremo razporedimo po biskvitu in po želji lahko še potresemo z mletimi mandlji, kokosom... Torto za nekaj časa postavimo v hladilnik in postrežemo. 

*Lahko uporabite katerokoi sladilo po želji. Med ima sicer visok GI (glikemični indeks), ampak jaz osebno ne ''prenašam'' okusa umetnih sladil, prav tako ne naravnih (stevia ipd.). 

 

Jabolčna pita


Sestavine:

TESTO:
  • 50 g kokosove moke (Bio Cocomi)
  • po 40 g mletih lešnikov, orehov in kokosa
  • 40 g masla 
  • 2 jajci
NADEV:
  • 3 srednje velika *jabolka (približno 250 g, ko jih narežemo na krhlje)
  • 1 žlica (25g) kostanjevega medu
  • ingver (pol žličke svežega ali v prahu)
  • cimet
  • sveže iztisnjen sok 1 pomaranče ali limone
  • 20 g skute
Postopek:
  1. Vse sestavine za testo zgnetemo v testo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
  2. Med tem pripravimo nadev.
  3. Jabolka narežemo na krhlje.
  4. Žlico medu damo v večjo posodo in ga segrejemo, toliko da se utekočini.
  5. Medu dodamo pomarančni sok in začimbe. 
  6. V posodo damo na krhlje narezana jabolka in dobro premšamo in postavimo v hladilnik.
  7. Testo s prsti razporedimo po namaščenem pekaču in ga parkrat prebodemo z vilico.
  8. Potresemo s skuto in obložimo z jabolki.
  9. Pečemo na 180°C, od 30 do 40 minut.







 






Čokoladni pralineji

Iz le 3 osnovnih sestavin. No štirih, če štejemo še posip.



Sestavine:
  • 1 skodelica suhuh sliv* (200g) 
  • par kapljic vanilijeve arome (po želji)
  • 3 do 4 žlice kakava
  • 1/2 skodelice stopljenega kokosovega olja
*Meni najboljše so iz Hoferja (Happy Harvest), pakirane po 250 g v vrečki ali po 500g v škatli. 

Postopek:
  1. Slive zmiksamo v rezalniku z S-rezilom.
  2. Dodamo kakav in olje ter miksamo dokler se vse sestavine med seboj ne povežejo in je masa primerno gladka.
  3. Maso za nekaj časa postavimo v hladilnik, nato pa oblikujemo korglice, ki jih lahko še povaljamo v mletih oreščkih: npr. orehih, kokosu, lešnikih...     






''Božični kruh''
 Oziroma neka izpeljana božična verzija bananinega kruha. Ki pa je, seveda odlična! :)



Sestavine:
  • 75g kokosove moke
  • 75 g fino mletih mandljev (ali orehov, lešnikov...) 
  • 2 banani oz. 202 g banane (ponavadi sta dovolj dve, jaz se ravnam po tem, da je na to količino moke, nekje 200 g banane)
  • 2 žlici grobo mletih: orehov, lešnikov (predhodno praženih- za boljši okus), pistacij
  • 1 žlica mandljev v lističih
  • 30 g suhih brusnic (brusnice so ponavadi še dodatno sladkane, se pa da kupiti tudi take, ki si sladkane z jabolčnim sokom)
  • 30 g suhih sliv
  • 3/4 žličke sode bikarbone
  • 4 jajca
  • 60 ml kokosovega olja / masla
  • cimet 
Postopek:
  1. V skledi zmešamo vse suhe sestavine.
  2. Banano pretlačimo s paličnim mešalnikom ali blenderjem ter dodamo razžvrklajna jajca. Vse skupaj še enkrat premešamo z mikserjem. 
  3. Združimo mokre in suhe sestavine, dobro premešamo.
  4. Maso prelijemo v pekač (mere mojega pekača: 5x15x25cm) , obložen s paprijem za peko.
    pečemo 35 do 40 minut na 180°C. 
100g = 15,2 g OH. 




Medenjaki



Sestavine: 
  • 100 g mandljeve moke 
  • 50 g kokosove moke (Bio kokosova moka Cocomi)
  • 150 g fino mletih mandljev
  • 125 g masla
  • 3 do 4 žlice (125g) medu  (uporabila sem kostanjev med)
  • 1 žlička pecilnega
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • začimbe v prahu: cimet, ingver, piment, muškatni orešček, kardamom, klinčki (vse po 1 žličko oz.po okusu)
Postopek:
  1. V skledi zmešamo vse suhe sestavine.
  2. Med in maslo stopimo nad soparo, med tem ves čas mešamo, dokler med in maslo ne postaneta primerno tekoča.
  3. Počakamo da se malce ohladi in mešanico masla in medu dodamo k suhim sestavinam.
  4. Dobro premešamo, testo oblikujemo v kepo, ga zavijemo v folijo in ga za najmanj 1 uro postavimo v hladilnik. 
  5. Testo vzamemo iz hladilnika, ga razdelimo na dva dela in razvaljamo med dvema plastema papirja za peko.
  6. Pazimo, da ga ne razvaljamo preveč na tanko, kot sem to naredila jaz in so se potem piškotiki malce preveč spekli. Ups. Približno pol cm bo prava debelina. 
  7. Lahko se pa odločite za drugo verzijo in iz testa oblikujete kroglice.
  8. Kot sem že omenila, sem testo razvaljala pretanko, zato je v tem priemru dovolj, če jih pečete 5 do 6 minut na 180°C. V kolikor so debelejši pa nekje do 8 minut. Vseeno pa bodite pozorni na to kaj se dogaja v pečici. 
  9. Ko so piškoti pečeni, jih vzamemo iz pečice in ohladimo na rešetkastem pladnju.
Iz te mase sem dobila 50 kosov piškotv.
1 kos = 9 do 10 g = od 2 do 3 g OH.
 



Masleni piškoti s sivko
Nežna aroma sivke in bogat okus masla v enem piškotku? Seveda! Krhki, bogatega okusa in čudovitega vonja, prijajo ob skodelici kave ali čaja. 



Sestavine:
  • 120 g masla
  • 1 jajce
  • 1/4 skodelice (40 g) *medu
  • 3/1 do 1 skodelica kokosove moke (95 g)
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 1/2 žličke vanilije v prahu
  • 1 žlička sivkinih cvetov (po želji)
*Uporabljam kostanjev med, ki mi je izmed vseh najboljšega okusa in ni tako sladek.



Postopek:
  1. Maslo in med penasto umešamo in dodamo jajce.
  2. V drugi posodi zmešamo moko, sodo bikarbono, vanilijo ter sivkine cvetove.
  3. Suhe sestavine dodamo k mokrim in z rokami zmesimo testo ter oblikujemo kepo.
  4. Testo postavimo v hladilnik za 20 minut.
  5. **Na pomokani površini (pomokamo s kokosovo moko!) razvaljamo testo in izrežemo piškote v poljubni obliki. Ponavljamo dokler ne porabimo vsega testa.
  6. Piškote zlagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko in pečemo na 170°C, ***10 do 12 minut.






**Testo bo mogoče malce težje razvaljati ker je bolj drobljivo kot običajno testo z navadno moko, toda potrpežljivost se splača. Površine pa ne mokamo preveč, ker bo testo presuho in ravno tako potem piškoti. Če ne želimo porabljati kokosove moke lahko testo razvaljamo tudi med dvema plastema papirja za peko. 

***Piškoti so res hitro pečeni, zato raje ne zapuščajte kuhinje dokler so v pečici in z enim očesom spremljajte kaj se dogaja.



Količina: 20 piškotov.

1 kos ~ 3 g ogljikovih hidratov.



''Sacher torta''

Imitacija ''sacher'' torte, ki je super sočna, okusna ter nasitna!

 


Sestavine:
  • 100 g naribanega kokosa
  • 1/2 skodelice kakava (60 g)
  • 350 ml mleka (katero koli)
  • 16 g agavinega sirupa (ali več; odvisno od okusa, lahko pa dodamo še malce stevie, približno 4 žličke)
  • 4 jajca
  • 1 žlica masla
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 10 ml vanilijeve esence (po želji)
  • marelična marmelada brez sladkorja za premaz (~ 68 g)
Čokoladni preliv:
  • 40 g kakava
  • 13 g agavinega sirupa
  • 50 g kokosovega olja 
Kokosovo olje stopimo nad soparo, dodamo agavin sirup in kakav ter mešamo in takoj prelijemo torto.

Postopek:
  1. Vse sestavine zmešamo z mikserjem in maso vlijemo v pekač poljubne oblike.
  2. Pečemo v pečici na 180°C, 25 do 30 minut.
  3. Vzamemo iz pečice in pekača, predenemo na rešetkast pladenj in počakamo, da se ohladi.
  4. Prerežemo na polovico ter na sredini premažemo z marelično marmelado brez sladkorja.
  5. Obe polovici zlepimo nazaj skupaj in prelijemo s čokoladno glazuro.
  6. Postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi in postrežemo.
1 kos ~ 7,6 g ogljikovih hidratov. 



Kljub temu, da sem uporabila nariban kokos in ne kokosovo moko, je bila torta odličnega okusa in zelo sočna. Čeprav je pa ''sacher mug cake'' (spodnja objava), kjer sem uporabila kokosovo moko, še boljšega okusa, testo je lepo povezano in tortica je še olj podobna ''sacher-ju''. 

V tem primeru v poštev prideta tako kokosova moka, kot tudi nariban kokos.

Sacher ''mug cake''




  Sestavine:
  • 2 jajci
  • 2 žlici kokosove moke
  • 1 žlica fino mletih orehov (ali katerih koli drugih mletih oreščkov, npr. lešnikov ali kokosa)
  • 1/2 žličke pecilnega praška 
  • 2 do 3 žličke kakava (nesladkan, surov)
  • 1 do 2 žličke medu (ali kaero koli drugo sladilo)
  • marelična marmelada brez slakdorja ali sveže narejen marelični pire (zelo zrele marelice pretlačimo s paličnim mešalnikom)
  • mandlji v lističih (po želji) 


Postopek:
  1.   Vse sestavine zmešamo v posodici (npr. steklena skodelica za sladoled ipd.), primerni za segrevanje v mikrovalovki.
  2.  Segrevamo v mikrovalovki 2 do 3 minute, obrnemo na krožnik in okrasimo z marelično marmelado/pirejem ter mandlji.
    (lahko jo preprežemo na polovico in prmeažemo z marmelado)





LEŠNIKOVI PIŠKOTI S TEMNO ČOKOLADO


Simfonija lešnikov in 90% Lindt Exellence čokolade. 

Tokrat sicer ne morem trditi, 100% brez sladkorja, ker kljub visokem odstotku kakava v čokoladi, le-ta vsebuje nekaj sladkorja. Je pa temna čokolada (sploh pa 90% in sploh pa Lindt!) seveda dosti bolj zdrava izbira, kot pa mlečna ''diabetična''. 



Sestavine 
  • 120 g mletih in praženih lešnikov*
  • 30 g temne čokolade (Lindt 90%), nalomljeno na koščke
  • 40 g medu (2 majhna paketka)
  • 1 jajce
  • 2 žlički mletih lanenih semen
  • 2 žlički psyllium vlaknin** (po želji; namesto tega lahko dodamo malce več lanenih semen)  
  • vanilijeva aroma
  • noževa konica pecilnega praška
  • ščepec soli
Postopek
  1. Vse sestavine zmešamo v večji posodi.
  2. Oblikujemo piškote poljubne velikosti in jih polagamo na pripravljen pekač, pokrit s papirjem za peko.
  3. Pečemo na 180°C, približno 20-25 minut. 

*Lešnike lahko popražimo sami, v pečici ali pa take že kupimo.
** Psylium vlaknine so vlaknine indijskega trpotca in zelo dobro urejajo
prebavo, imajo pa še druge pozitivne učinke na zdravje.


Iz te mase sem dobila 12 kosov.
1 piškot ~ 6.9 g ogljikovih hidratov  


''ROCHER BUTTER CUPS''

Sploh nevem kako bi pravilno prevedla ''butter cup'', ampak v osnovi gre za sladico, narejeno iz arašidovega masla (ali kateregakoli drugega masla iz oreščkov oziroma nadeva) in oblito s čokolado.
Moji ''butter cups-i'', so iz lešnikovega masla ter obliti s temno čokolado. 





Sestavine:
  • 60 g lešnikovega masla*
  • 30 g temne čokolade (Lindt 85%)
  • med
  • 4 lešniki
  • kokosovo olje
Postopek:
  1. Pripravimo si 4 modelčke (npr.za mafine)in jih postavimo v plastično posodico. V vsakega damo lešnikovo maslo, približno do 1/2.
  2. V sredino vsakega modelčka damo lešnik in pokapljamo z malce medu (lahko tudi brez medu).
  3. Prelijemo s stopljeno čokolado (ki smo jo predhodno stopili nad vodno kopeljo, skupaj s kokosovim oljem), skoraj do vrha.
  4. Tako pripravljene modelčke postavimo v zmrzovalnik za 10-20 minut, da se vse skupaj strdi. Nato jih shranjujemo v hladilniku (ali zmrzovalniku).



*Lešnikovo maslo: pražene lešnike zmeljemo do gladkega v mešalniku z S-rezilom ali pa kar v blenderju za smoothie-je. Med mešanjem lahko dodajamo tudi stopljeno kokosovo olje, da vse skupaj poteka hitreje.   

Iz te mase sem dobila 4 ''butter cups-e''. 
1 kos ~ 5 g ogljikovih hidratov.  
 


 MINI TORTICE 

OREHOVE Z JABOLKI





Sestavine

Tortice:
  1. 80 g orehov (nujno, predhodno namočenih, npr.čez noč; vodo nato odlijemo)
  2. 80 g skute
  3. 1 jajce
  4. 1/2 žličke cimeta (po želji)  
Postopek:
  • Vse sestavine zmešamo, oblikujemo 4 kroglice in jih polagamo na pripravljen pekač, obložen s papirjem za peko ter rahlo pritisnemo, da dobimo obliko piškota. 
  • Pečemo na predhodno ogreti pečici (180°C), 25-30 minut.
Nadev:
  1. 1/2 naribanega jabolka (pokapljamo z limoninim sokom)
  2. Kokosov čips (če le-tega nimamo, lahko npr.tudi mandlji v lističih, ampak je kombinacija kokosa in jabolka v tem primeru res dobra!) :) 


Postopek:
  • Ko so tortice pečene, jih zložimo na paldenj ali krožnik ter obložimo z nadevom.
  • Odlične so tudi še tople, tako da ni potrebno čakati, da se ohladijo ;).
*Nasvet: Tortice so primerne tako za zajtrk, kot tudi za posladek po lahkem kosilu ali pa popoldanska sladica h kavici. :) 

1 kos tortice (brez jabolk!) ~ 3 g ogljikovih hidratov.





TROPIK PRALINEJI


Mango-kokosove kroglice, sočne in osvežilne :) 
image



Recept sem našla v reviji Ona in greh bi bil, jih ne-narediti.
Vzela sem polovične količine (posušen mango ni tako poceni.. :) ) in dobila 28 kroglic, v receptu pa piše da dobimo 20 kroglic.
Sestavine:
Original recpet:
  • 200g posušenega manga (namočimo za 30 minut in odcedimo)
  • 250 g kokosove moke
  • 40 g agavinega sirupa
  • 8 žlic kokosovega olja, stopljenega
  • 2 žlički naribane limonine lupinice (limono dobro operemo!!)
Zadostuje pa tudi 1/2 količina sestavin:
  • 100 g posušenega manga
  • 125 g kokosove moke (100g + 25)
  • 20 g agavinega sirupa (~ 2 žlici)
  • 4 žlice kokosovega olja (vzela sem sicer kokos.maslo, ki je malce cenejša verzija kokos.maščobe in sicer 2 in 1/2 kocki)
  • 1 žlička naribane limonine lupinice
*Namesto agavinega sirupa lahko uporabimo tudi med, npr.akacijev ali pa cvetlični, čeprav bo seveda potem aroma drugačna, sicer pa v tem primeru okus agavinega sirupa ne pride tako do izraza (jaz ga namreč ne maram preveč.. :P), zadostovala bi pa tudi samo 1 žlica agavinega sirupa, kajti posušen mango je že sam po sebi precej sladek. :)
**Posušen mango sem kupila v DM-u.
Postopek:
  1. Vse sestavine zmešamo v multipraktiku, da se lepo sprimejo.
  2. Iz nastale mase oblikujemo kroglice.
  3. Kroglice povaljamo v preostali kokosovi moki (25 g).
  4. Zlagamo jih v posodo ali pekač oblože s peki papirjem in jih za 20 minut postavimo v zmrzovalnik.
  5. Shranjujemo jih v neprodušno zaprti posodi v hladilniku.
1 krogilica ~ 12 g ~ 2 g ogljikovih hidratov.


ČOKOLADNA TORTA

Mini čokoladna torta brez moke.

image


Sestavine:
Testo:
  • 150 g *oreščkov (katerih koli; lahko samo ena vrsta, lahko mešanica večih) iz katerih naredimo maslo
  • 2 jajci, ločimo rumenjak in beljak
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 2 1/2 žličke jabolčnega kisa
  • 1 žlička medu
  • 2 žlici mleka (katero koli)
  • ščepec soli
* vzela sem: 30 g brazilskih oreščkov, 30 g indijskih oreščkov, 28 g lešnikov, 32 g orehov, 30 g kokosa
Krema:
  • 1 zelo zrel avokado
  • 3 žličke kakava (nesladkanega)
  • 1 žlica agavinega sirupa **(lahko tudi med ali javorjev sirup)
**okus agavinega sirupa je preveč izstopal, tako da priporočam med ali kaj drugega, če vam okus agave ni tako zelo všeč. :)
Preliv:
  • ~50 g temne čokolade (vzela sem 85 %)
  • maščoba (npr.kokosovo maslo/olje)
Postopek:
Testo:
  1. Pečico predhodno ogrejemo na 180°C. Oreščke lahko po želji pred mletjem popražimo v pečici za 10-15 minut /130°C. Potem jih predenemo v mešalnik z S-rezilom in meljemo toliko časa, da se začne izločati olje in dobimo mazavo teksturo. Traja kar nekaj časa, dokler nastane maslo, zato lahko vse skupaj pospešimo tako, da postopoma dodajamo stopljeno kokosovo olje/maslo.
  2. Nastalo maslo iz oreščkov v mikserju zmešamo skupaj z rumenjaki, dodamo med, kis, mleko, pecilni prašek in šcepec soli.
  3. Iz beljakov stepemo trd sneg.
  4. Sneg počasi vmešamo v maso.
  5. Testo predenmo v poljuben pekač oz.model za torte (premazan z maslom). Uporabila sem mini model v obliki rožice. :)
  6. Pečemo približno 20-30 minut.
image

Krema:
  • Avokado, kakav in sladilo zmešamo v mini blenderju ali mešalniku, da dobimo kremasto teksturo.
Preliv:
  • Čokolado skupaj z maščobo stopimo nad soparo, med stalnim mešanjem.
Ko se torta ohladi (jaz sem jo dokončala šele zjutraj :) ), jo prerežemo na pol, premažemo s kremo in prelijemo s stopljeno čokolado. Vse skupaj postavimo v hladilnik in počakamo, da se preliv strdi.
1 kos torte (~33g) = 6,3 g ogljikovih hidratov.

image

image



PISTACHIO PRALINEJI

Sestavine:
  • 60 g pistacij
  • 60 g mandljev
  • 60 g suhih marelic
  • 30 g datljev
  • kakav
Postopek:
  1. Pistacije in mandlje fino zmeljemo.
  2. Zmeljemo suho sadje.
  3. Vse skupaj premešamo.
  4. Oblikujemo kroglice in povaljamo v kakavu.
Iz te mase sem dobila 20 kroglic.
1 kroglica (~10 g) = 2.5 g ogljikovih hidratov.  

image


''BROWNIES''

Višnjevo-malinovi brownie-ji 

image

Nesramno dobri. Nesramno zdravi.  :)
Mnjam mnjam.

Celo sobotno dopoldan sem porabila, da bi našla enostaven, hiter, zdrav recpet za čokoladne kolačke oziroma brownie-je (sploh nevem kako se to prevede iz angleščine o.O). In sem našla, ne samo enega recepta, ampak štiri (ali 3, nevem, sobota je že dolgo nazaj :)). Zato mi ni preostalo drugega, kot da jih pomešam med sabo in ''ustvarim'' svoj recept. Tako so nastali sadni brownie-ji. Saj, verjetno, nekje na spletu obstaja podoben recept, toda ta je čisto moj! :)
P.S. Uspelo mi je zapisati in vsaj približno stehtati vse dodane sestavine! :) Merila sem po skodelicah, zato so količine v g približne.
Še vseeno se pa moram naučiti naslednje: ne jesti mase med delanjem (beri: pojesti četrt mase), ne jesti še vročih kolačkov ter ravno tako ne pojesti 5 (ali 6) brownie-jev na dan, pa čeprav so brez moke in zdravi.  Ups. :) 


image

Sestavine:
  • 1 skodelica (~ 90 g) blanširanih in fino mletih mandljev
  • 3/4 skodelice (~ 180 g) koksove moke
  • 60 g kakava
  • 1/2 skodelice (50 ml) mleka (ni nujno če je masa dovolj ''mokra'')
  • 3 jajca
  • 1 skodelica malin (približno 200 g)
  • 1/2 skodelice višenj
  • 2 žlici (~22 g) kokosovega sladkorja
  • 1/2 žličke pecilnega praška
1 kos (~30 g) ima 3,7 g ogljikovih hidratov.
*Uporabila sem zmrznjene maline in višnje, toda domače, iz našega vrta. :)
Postopek:
  1. Zmešamo vse suhe sestavine (fino mlete mandlje, kokosovo moko, kakav, sladkor, pecilni prašek).
  2. Dodamo jajca in mleko, če je potrebno. Dobro premešamo.
  3. Dodamo maline in višnje ter še enkrat dobro premešamo.
  4. Maso predenemo v pekač, obložen s papirejm za peko.
  5. Po želji lahko potresemo z mandlji v lističih in zdrobljeno temno čokoldao (70%, 85%..).
  6. Pečemo na 180°C približno 20-25 minut. Preverimo z zobotrebcem, valda poznate to metodo. :D
image

Če ne bi pojedla četrt mase, še preden sem jih dala pečt, in nato nekaj še vročih kolačkov, bi jih na koncu morala dobiti 18 kosov. Ups. :)

image

*Namesto kokosovega sladkorja lahko uporabimo tudi med, javorjev sirup, agavin sirup (meni osebno ni preveč všeč), karkoli pač ni navaden beli (ali rjavi) sladkor ali čista fruktoza in ostala umetna sladila.
Kot vedno, delam vse po občutku. Tudi v tem primeru sem si sestavine pripravila kar tako, na pamet in spet se mi je izšlo. Kolački so bili zelo, zelo sočni in ne preveč sladki. Slajenje je pa edini občutek, ki me prevara, namreč nisem navajena na preveč sladke okuse, zato tudi ''ne upam'' dodajat preveč sladkorja.
Kakorkoli že, v nedeljo jih ni bilo več. 


image


SUPERMAN PIŠKOTKI

Recept za te Superman-e sem si izmislila kar tako, mislim da celo med pisanjem izpita...(Mi je pač postalo malce dolgčas in so misli odplavale drugam...).
:D

image

Piškotki so:
  • Brez žitaric
  • Brez glutena
  • Brez laktoze
  • Brez sladkorja (saharoze)
Sestavine:
  • 1 skodelica (140 g) fino mletih, blanširanih mandljev
  • 1/2 skodelice (61 g) fino mlete kokosove moke
  • 1/2 skodelice (35 g) fino mletih orehov
  • 1 jedilno žlico psyllium vlaknin (ali mletih lanenih semen)
  • 1/4 žličke pecilnega praška
  • 1/4 žličke soli
  • 2 jedilni žlici kokosovega olja
  • 1/2 žličke vanilijeve arome
  • 1/4 (35 g) skodelice datljev, narezanih na majhne koščke
  • 1 jajce
  • 1/4 skodelice (44 g) suhih sliv, narezanih na majhne koščke
  • Goji jagode (nekaj, za dekoracijo)
Postopek:
  1. Pečico ogrejemo na 180°C in pekač pokrijemo s papirjem za peko.
  2. V večji posodi zmešamo vse suhe sestavine.
  3. V manjši posodi zmešamo mokre sestavine in jih dodamo k suhim sestavinam ter dobro premešamo.
  4. Dodamo suho sadje ter zagnetemo testo.
  5. Iz testa oblikujemo kroglice (velikost čajne žličke), ki jih polagamo na pripravljen pekač ter rahlo pritisnemo z dlanjo, da dobimo obliko piškotka.
  6. Pečemo približno 10 minut.
  7. Goji jagode pomočimo v malo medu in okrasimo piškotke, dokler so še mehki.
  8. Počakamo, da se ohladijo in postrežemo.
    (Ampak realno, a je kdo, ki dejansko počaka, da se piškoti ohladijo preden jih proba? Jaz ne.. :P)
Iz te mase sem dobila 18 piškotkov.
En piškot (~16g): 7.5 g OH

Dodatno:Mandlje (in tudi vsi ostale oreščke) je potrebno predhodno namakati ali uporabiti blanširane, zato da odstranimo fitinsko kislino. Več o tem, kmalu v rubriki Zanimivosti. 

2 komentarja:

  1. Wow zakon, vse je videti super okusno! Bom v bližnji prihodnosti preizkusila kak recept (in pridno spremljala blog, da ne spregledam novih) :)

    OdgovoriIzbriši