Malica

Vroča čokolada
 Vroča, gosta in kremasta, taka kot se je spominjam iz smučarskih letovišč, kjer mi je vroča čokolada tudi najbolj prijala. Yummy. :)



Sestavine:
  • 1 majhna banana (ali 1/2 večje)
  • 1/2 avokada
  • 2 do 3 žlice surovega kakava
  • 150 do 200 ml mleka
  • 1 žlička *sladila s stevio- po potrebi (uporabljam ssladilo s stevio iz DM-a)
*To sladilo sem kupila z namenom, da ga bom uporabljala pri/za peko piškotov in ostalih sladic zdaj v tem božično-novoletnem času. Naj vam povem, da sem ga odprla šele zdaj, ker mi je vroča čokolada bila pregrenka in mislim, da se mi bo sladilo prej pokvarilo od vlage preden ga bom porabila :D. Sladil uporabljam zelooo malo, lahko rečem, da sploh ne.

Postopek:
  1. Mleko segrejemo.
  2. Vse sestavine zmešamo v blenderju. Po potrebi dodajamo mleko, ker je masa zelo gosta, kot puding.
  3. Prelijemo v kozarec in po želji okrasimo s stepeno ''sladko'' smetano (NE rastlinsko, prosim lepo! :P)
Vsebnost OH:
1 žlica kakava (surovi, grenak) = 2 g OH

70 g banane = 15 g OH
250 ml mleka = 15 g OH
Preračunamo sami, glede na to koliko dodamo.

Mini ribezova tortica



Sestavine:
  • 2 - 3 žlice naribanega kokosa (ali kokosove moke)
  • 1 - 2 žlici zmletih orehov
  • 1 - 2 žlički grškega jogurta 
  • ščepec pecilnega praška
  • 1 žlička kisa
  • 1 žlička medu 
  • 2 - 3 žlice vode
  • 1 žlička olja (olivnega, kokosovega...)
  • 1 žlica črnega ribeza
Količine prilagajamo tako, da dobimo primerno ''mokro'' maso. 

Postopek:  

Vse sestavine zmešamo v posodici/skodelici in segrevamo v mikrovalovki, 2 do 3 minute.

Ker tokrat ni dodanih jajc, bo tortica malce bolj krhka in lahko razpade pri obračanju iz skodelice, zato si pomagamo z žlico ali pa pojemo kar iz skodelice. 
Lahko pa obložimo še s preostalim jogurtom in sadjem. 



Jogurtov ''parfait'' 



Zelo okusna in preprosta malica, zajtrk ali sladica. Sicer nič posebnega, toda tako ''zložena'' v kozarcu za vlaganje, izgleda prav privlačno. 

V kozarec po plasteh zlagamo poljubno sadje in lahko tudi oreščke ter *grški jogurt.

Meni osebno je zelo dobra kombinacija grškega jogurta z breskvami.

*Trenutno sem obsedena z grškim jogurtom. Najbolj všeč mi je Dukatov grški jogurt ''Dukatos'' (zelo izvrno ime...), občasno pa posežem tudi po Fage-ovem Total-u(polnomastnem, se razume. Bi šel tudi tisti z 2% maščobe, kaj manj pa že več ni tisto ta pravo... :)).






AVOKADO NAREZEK


Če je zraven avokado, nimam nič za komentirati. Ljubim avokado! :)

Sestavine:
  1. 1 zelo zrel avokado
  2. Albuminska skuta (Bohinjska skuta) s kislo smetano
  3. Sir Ementalec 
  4. Češnjev paradižnik, olive
  5. Kivi
  6. Redkvice

JADOGE S SKUTO 



Jagode s sladko smetano so sploh super, ampak jagode s skuto in kokosom so pa toliko bolj zdrave, poleg tega zaužijemo manj kalorij kot pa s sladko smetano. 
Mmmmmmnjami. Za posladek ali malico. 



SUPERHRANA: JOGURT

Domači jogurt z malinami, borovnicami & mandlji
Ideja za hranljivo in okusno malico.

image

Priprava domačega jogurta ni nobena umetnost. Eno žličko jogurta prelijemo z 1 skodelico mleka, postavimo na radiator (''moja'' metoda) in čez nekaj ur že imamo tole super poslastico. Seveda, ga še prej malce ohladimo. :)

Metoda z radiatorjem: ta način sem preizkusila zato, ker se mi pač ne da čakat 12 ur, da se naredi jogurt. In mislim tudi, da tale naša električna pečica v stanovanju ne bi zdržala tako dolgo. :D 
In kot zgleda, res deluje. Jogurt je pripravljen še isti dan, po nekaj urah. Seveda radiator ne sme biti prevroč.


Metoda priprave jogurta v pečici: primer na tem linku: Recept za pripravo domačega jogurta. 

P.S.: Najboljši jogurt, ki sem ga kdaj jedla, je bil pa tisti, ki smo ga naredili na vajah na faxu! Nikjer se ne da kupit takega, mnjami.
Tudi recept za tole malico ni nobena umetnost; v jogurt damo sadje, oreščke, med, cimet,...  karkoli nam paše. V mojem primeru: zmrznjene borovnice in maline, ki sem jih pred tem malce odtalila. Imela sem občutek, da jem sladoled, ne pa sadni jogurt. :D

Dosti bolj zdravo, kot pa kupljen sadni jogurt.


SADNI KROŽNIK

Orehi in sir (v tem primeru dimljen Jošt in gavda) grejo tako ali tako skupaj.
Orehi, sir, datlji in goji jagode, pa še bolj.
Orehi, sir, datlji, goji jagode in jabolko.. perfektno! :)
Res mnjami.

:)

image




Smoothie Malina Valentino


image


Malina Valentino zato, ker sta malina in kakav odličen par.
Povezala sta ju špinača, ki je osnova tega smoothija in pa banana, ki vse skupaj naredi tako prijetno sladko in kremasto.
V bistvu je to ''zeleni smoothie'', kajti največji delež doprinese špinača. Po barvi in okusu sodeč, tega ne morem trditi, ker se špinače tako ali drugače, sploh ne opazi.
Je pa tale smoothie zelo, zelo mnjami, mnjami, mnjami.
:)

Sestavine (za eno porcijo, približno 400ml):
  • 1 skodelica sveže špinače (približno 200 g)
  • 1 srednje velika banana
  • 1/2 skodelice zmrznjenih malin (približno 100 g)
  • 2-3 žličke surovega, nesladkanega kakava v prahu
  • malo kokosovega mleka (ni nujno, namesto tega lahko dodamo malo več vode)
  • voda (po občutku)
  • 1 žlička MSN minerala (mineral ''lepote'', po želji oz.,če ga imamo na voljo)
Postopek:
Vse sestavine zmešamo v blenderju, za še večje zadovoljstvo in jutranje razvajanje, pa še lepo okrasimo. :)




CHOCO-BANANA SMOOTHIE/PUDING

Smoothie ali puding, odvisno od količine dodanega mleka.
Zelo enostavna, hitra in bolj zdrava zamenjava za puding iz vrečke.

image


Sestavine:
  • 1 banana
  • 2-3 žličke nesladkanega kakava v prahu
  • **kokosovo mleko (ali navadno mleko oziroma katerokoli imate rajši, ampak s kokosovim je dosti boljše ;))
  • Nekaj suhih sliv, narezanih na koščke.
  • Psyllium vlaknine (neobvezno)
(*Slive in psyllium vlaknine: za boljšo prebavo)
**Uporabila sem organsko kokosovo mleko, ki se ga da kupiti v DM-u (vegalife).

Postopek:
  • Vse sestavine damo v blender, dodamo želeno količino mleka in mešamo dokler ne dobimo gladke mase. Po želji lahko še okrasimo s kokosom, mandlji, indijskimi oreščki.
Sicer ima tale smoothie malce več OH, še vseeno je pa brez glutena, brez sladkorja, brez škroba in brez laktoze  (v kolikor uporabimo kokosovo mleko).

Približno 43 g OH na porcijo.

Ni komentarjev:

Objava komentarja